Geen berichten om weer te geven
fr - nl
De producten van wormcompostering

Met wormcompostering kan uw twee soorten meststof verkrijgen : een vloeistof (percolaat) en een vaste stof (wormcompost).


Kijk hoe je ze correct kan oogsten en gebruiken!


Hoe het percolaat van de wormcompostbak oogsten?

Het percolaat (sap van de compost) kan u gemakkelijk oogsten door de inhoud van de bak die dient als "reservoir" te legen. Met de hulp van een trechter kan u het percolaat in een fles gieten. Zorg er echter voor dat u het percolaat laat luchten, want het bestaat uit 'levende' organismen. Zonder lucht gaat de materie gisten en de stank kan erg onaangenaam zijn.

Gebruik het percolaat om uw planten te gieten door het te verdunnen met water (1/10 = 1l percolaat voor 10l water). Het is een uitstekende natuurlijke meststof die rijk is aan stikstof.


Hoe de compost van uw wormcompostbak oogsten?


De compost laat zich gemakkelijk oogsten dankzij het fenomeen van 'de migratie van de wormen'.

Wanneer uw bak gevuld is en de materie goed ontbonden is (gedurende 6 tot 12 maanden), volstaat het om uw verse materie in de bovenste bak (de derde) te leggen. Door het voedsel in deze bak te leggen, zullen de wormen beetje bij beetje in deze richting migreren.

Aarzel niet de wormen een handje te helpen door al een klein deel van de materie en de wormen over te dragen tijdens het migratieproces. Probeer om net zoals in het begin een goed startpunt te creëren (verse materie met gecomposteerde materie en wormen) uit uw eigen vermicompost, en de rest gaat vanzelf. In enkele weken zullen alle wormen naar de bovenste bak gemigreerd zijn!

Controleer of de meerderheid van de wormen zich in de nieuwe (bovenste) bak bevinden alvorens u de geoogste compost in de open lucht laat drogen.

Eventueel kan u de compost zeven.

Opgelet: de verkregen compost door wormcompostering is anders dan de "traditionele" compost. Hij zal een hoger stikstofgehalte hebben.