Geen berichten om weer te geven
fr - nl
Algemene informatie

Droge Toiletten

Wat is een droge toilet ?


Een droge toilet is een toilet dat geen water verbruikt. Het wordt ook wel zagemeeltoilet genoemd of biogecontroleerd toilet. In plaats van water, worden de uitwerpselen bedekt met een droog strooisel rijk aan koostof. Door dit proces absorbeert het strooisel de geurtjes. Het is proper en reukloos. Als de toilet goed onderhouden wordt, moet ze ruiken naar het koolstofhoudend materiaal. Wees niet bang om er genoeg van te gebruiken ! Naar het toilet gaan wordt een waar genoegen.


Waarom een droge toilet gebruiken?

De vijf belangrijkste voordelen :


1. Je hebt minder kosten en je verbruikt minder water.

Momenteel (maart 2012) kost een kubieke meter water voor particulieren ongeveer 2,4 € / m³. De toename van het waterverbruik en de prijs zijn constant. Sterker nog, de prijs van water is met 50% gestegen in 5 jaar (2008-2012), van € 1,15 tot € 2,43. Er is een variatie naargelang het aantal liters water dat gebruikt wordt en de ligging van de woning. De stijging is waarschijnlijk niet te stoppen, want sinds 2012 heeft AQUABRU (Brussel) tienduizenden euro’s geïnvesteerd in het renoveren van de transportroutes.
Bovendien heeft het gewest sinds 1996 ook het principe van "de vervuiler betaalt" ingevoerd. Met andere woorden, hoe meer afvalwater, hoe hoger de factuur zal zijn.


Wist u al dat het huishoudelijk waterverbruik in het gewest Brussel, gemiddeld 100 liter per dag en per persoon is?!

Op het niveau van het gewest betekent dit miljoenen m3 te behandelen afvalwater. Naast de kosten voor de behandeling en levering van drinkwater draagt de consument ook bij tot de kosten van het beheer van het afvalwater. Het grote probleem in Brussel is dat "alles naar de riool gaat”: we mengen het vervuilde water (zwart water) met regenwater (grijs water).2. De waterverontreiniging wordt verminderd.

Voorkoming van watervervuiling is een van de belangrijkste argumenten ten voordele van de ontwikkeling van gecontroleerde biotoiletten (TLB). Het droge toilet systeem veroorzaakt weinig onbruikbaar afval. Het beste afval is afval dat niet bestaat.
Water in het toilet spoelt het afval weg. Daardoor spoelt er elke keer tussen de 6 en 20 liter water weg. Het systeem dat het minste water gebruikt, is de “turbo toilet". Het gebruikt zeer weinig water, dat onder hoge druk wordt voortgestuwd om het afval te verwijderen. In sommige landen vangt het systeem afvalwater van douches, baden en wastafels op, of zelfs regenwater.3. Menselijk organisch afval...

o Urine: Een mens plast tussen 1l en 1,5l/dag. Dit is gemiddeld meer dan 450l/jaar, 2560000000000 liter / jaar, wereldwijd.

Urine is voornamelijk samengesteld uit water (95%), organische verbindingen (2-3%), en mineralen (1,5%) . Dit is een vloeibare meststof, geconcentreerd en steriel. Er zijn zeer weinig ziekteverwekkers!
Urine bestaat voornamelijk uit stikstof (90%) (N), organische verbindingen, koolstof (C) en kalium.


(eautarcie.org)

o Uitwerpselen: Een mens heeft gemiddeld 150-300 gram ontlasting per dag. Deze uitwerpselen zijn samengesteld uit koolstof (C), organische stoffen en stikstof (N). 90% van het fosfor dat vrijkomt komt van de uitwerpselen (urine + faeces).
… en het ontwikkelen van goede compost


Het mengsel "koolstofhoudende materialen - menselijk afval" is een uitstekende mix om een goede compost te bereiken. Meerdere soorten koolstofhoudende strooisels worden gebruikt om een laag te leggen in een droog toilet : zaagsel, houtkrullen, stro of gedroogd en gemalen hooi.

Merk ook op dat de aardbodem steeds meer afsterft door het gebrek aan leven in de grond. Sommige landen hebben al 75% van de wormen in hun bodem verloren. Composteren is een manier om er iets aan te doen en het actieve bodemleven te herstellen door de grond te bemesten.


Wanneer je zelf compost maakt, kan je de hoeveelheid afval verminderen met meer dan 75% van de afvalmassa. Daarnaast produceer je een 100% natuurlijke meststof. Je bespaart op de afvalzakken en geeft terug aan de aarde wat ze ons gegeven heeft. Het afval gaat geen CO ² meer uitstoten door verbranding maar zal de bodem vruchtbaar maken.


Om te composteren zijn er twee verschillende materialen mogelijk:

Groen materiaal : grasmaaisel, schillen, restjes fruit en ongekookte groenten.

Bruin materiaal : Hooi, gemalen haag, dode bladeren, takjes en koffiedik met filter en thee.

Groene materialen zijn over het algemeen natter terwijl bruin materiaal meer structuur zal geven. We moeten streven naar een evenwichtige mix (50-50) van deze materialen!

Om een goede compost te maken,
moet hij beantwoorden aan drie criteria:

1. goede ventilatie
2. een goed evenwicht tussen groen materiaal en bruin materiaal
3. een juiste vochtigheidsgraad (50 tot 60%)

De C/N-verhouding (koolstof-stikstof) moet rond 30 zijn. Het is beter om te veel koolstofhoudende materialen en een goede structuur te hebben dan de vergisting van een te vochtige compost met veel stikstof die niet goed zal ruiken en het proces zal vertragen.


Je kan de verhouding van je compost berekenen :

Rm = (n1 *R1 + n2 * R2) / (n1 + n2)
Voorbeeld: 2 kruiwagens met verse mest (C / N = 20) met een kruiwagen gehakselde takken (C / N = 70)
 Rm = (2 * 20 + 1 * 70)/3 = 110/3=36.66


4. We produceren vruchtbare grond die ons in staat stelt om de kwaliteit van de aangetaste bodems in het gewest te herstellen.

Het gebruik van de droge toilet maakt deel uit van de compostvorming. Deze vruchtbare grond kan de bodems die het nodig hebben vruchtbaar maken. Door de stedelijke vervuiling zijn in Brussel veel gronden die een erg arm bodemleven hebben. De Brusselse bodem opnieuw vruchtbaarder maken is een goede burgerdaad.

"Het publiek is zich bewust van zijn plaats in het ecosysteem. Het is een zachte technologie toegankelijk voor alles en iedereen. " Joseph Országh
Composteren stimuleert ook de vermindering van de eutrofiëring: de evacuatie van feces en urine via de traditionele wc maakt dat aanzienlijke hoeveelheden stikstof en fosfor vrijkomen in het water. Het water-ecosysteem wordt zo afgebroken.


Wist u dat het huidige waterzuiveringssysteem veel energie en oppervlakte vereist? Bovendien wordt een groot deel bij droog weer eenvoudigweg niet behandeld. De situatie is nog triester als het regent. Gebruik van droge toiletten is interessant, het water dat we niet gebruiken in droge toiletten vergroot niet de hoeveelheid water die grondwater en rivieren vervuilen.

Voor meer informatie, kunt u het boek bestellen " L’eau malade de l’épuration" (Boek nr. 10) (3 €) (Friends of the Earth) (www.amisdelaterre.be) (in het Frans)


5. Eenvoudige realisatie en goedkoop gebruik.

Een groot aantal plannen zijn beschikbaar op het internet. Bovendien is composteren en een droge toilet niet ingewikkeld. Wij nodigen u uit om een bezoek te brengen aan de site van Joseph Országh. (www.eautarcie.com)

Droge Toiletten zijn een eenvoudige en efficiënte manier om het milieu te beschermen. Dit systeem kan je gemakkelijk plaatsen, er is geen waterleiding of riolering nodig. Het is ook nuttig voor mensen met beperkte mobiliteit.


Als je je informeert en een opleiding volgt, verminder je een aantal risicofactoren:


- Probeer risico’s te voorkomen.
- Hoe kom ik aan koolstofhoudende materialen?
- Afhankelijk van uw systeem, moet je ook beschikken over een geschikte composteringsplaats.


Op een aantal veelgestelde vragen, formuleerde we al een beknopt antwoord op onze site. (voorlopig enkel in het Frans)

Als u geen antwoord op uw vragen over droge toiletten op onze FAQ-pagina vindt, stuur ons uw vragen dan hier door.